La Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura organitza aquest dimecres al matí la jornada Cultura i salut mental al centre Santa Mònica de Barcelona.

La jornada pretén reflexionar sobre els beneficis que pot aportar la cultura a la salut mental i sobre com els responsables de programació municipals poden exercir un paper important per desestigmatitzar, sensibilitzar i donar a conèixer els trastorns de salut mental a la societat des d’una perspectiva positiva i inclusiva.

La Conselleria vol que aquesta sigui una línia de treball dels diferents àmbits de la cultura. En aquest sentit, l’Avantprojecte de llei dels drets culturals té l’objectiu de garantir la lliure participació, creació i accés de tota la ciutadania a la vida cultural.

La jornada oferirà exemples de projectes consolidats de diferents disciplines artístiques que aborden qüestions de salut mental i estan o han estat programats en equipaments.

El programa s’obrirà amb la ponència de Joan Ramon Fortuny, psiquiatre i director del Procés de Rehabilitació Psicosocial del Parc Salut Mar, i seguirà amb les intervencions, en l’àmbit de les arts escèniques, de Mireia Garcia i Xavier Buxader, productora i adjunt de direcció respectivament de l’espectacle Harakiri, i d’Ann Perelló, productora de l’espectacle Nua.

També hi haurà dues intervencions d’arts visuals sobre el projecte Mosmirem i línia de treball conjunta entre Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i la Fundació Pere Mata, a càrrec d’Aida Boix, directora del centre, i sobre l’exposició Narcohumanisme, amb d’Eloy Fernández, comissari de l’exposició.

Finalment s’ha programat una ponència de Cinta Roig, cap de biblioteques de les Terres de l’Ebre, i la tècnica de projectes Mariola Castaño sobre el Projecte biblioteques i salut mental a les Terres de l’Ebre.

La segona part de la jornada abordarà Per què és important i fructífera la implicació de col·lectius de salut mental en els projectes culturals?, en una taula rodona en què participaran Emilio Rojo Rodes, psiquiatre i membre col·laborador del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya; Mercè Torrentallé, membre de la Federació Catalana de Salut Mental de Catalunya; Melisa Mercadal, professora del departament d’educació i mediació artística de l’ESMUC i representant de l’Acadèmia Catalana de la Música; Roser Sanjuan, responsable del servei educatiu del Centre d’Art la Panera; Sònia Gainza, directora del programa Apropa Cultura, i Beatriz Liebe, directora de L’Altre Festival.

La jornada es podrà seguir pel canal de YouTube del Departament de Cultura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram