L’escriptor, professor universitari i traductor Ko Tazawa ha mort a Kobe als 68 anys a causa d’un càncer. Al llarg de la seva trajectòria ha estat traductor d’obres d’autors catalans al japonès i de Yukio Mishima al català, a més d’iniciador dels estudis de catalanística al Japó.

A més de la seva faceta de traductor (entre d’altres, el Tirant lo blanc), Tazawa és autor de diverses obres en japonès i en català de caire acadèmic, com ara Introducció a la gramàtica catalana, Diccionari català-japonès o Diccionari japonès-català. També ha publicat algunes obres de divulgació, entre les quals Catalunya i un japonès, Cartes a Yu i Kei, En Yu i en Kei tornen al Japó, i Cuina japonesa a Catalunya. El passat juliol va presentar el seu llibre autobiogràfic Petjades d’un japonès: Catalunya i un japonès 30 anys després.

El 2003 Tazawa va rebre la Creu de Sant Jordi; el 2009 el premi del Ministeri d’Afers Estrangers del Govern japonès per la seva tasca de pont entre el Japó i Catalunya, i el 2019 el Premi Internacional Ramon Llull en la modalitat de catalanística i a la diversitat cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram