Els guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2022 (foto: Pau Cortina / ACN).

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha atorgat els Premis Nacionals de Cultura de 2022 a la ballarina i coreògrafa Núria Guiu; l’associació d’escriptors PEN Català; el dramaturg Jordi Casanova; el projecte cultural Càntut, i l’escriptora Rosa Fabregat.

Segons el plenari del CoNCA (jurat dels guardons), en ells conflueixen “el compromís amb la cultura i la societat catalanes”, i n’ha valorat “la seva riquesa d’enfocaments, la llibertat de creació i d’expressió, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents”. L’ens afegeix que guardonats i guardonades “exemplifiquen amb la seva obra els valors d’innovació, circulació d’idees i autocomprensió de la realitat complexa del nostre temps”.

L’acte de proclamació i lliurament ha tingut lloc aquest divendres a la Fundació Miró de Barcelona.

“El panorama cultural i creatiu de la Catalunya d’avui és una esplèndida realitat gràcies a desenes i centenars de persones que hi treballen des de la creativitat i des de la professionalitat, es tracti de trajectòries perllongades en el temps o d’experiències que irrompen creant tendències que aviat deixen de ser emergents i esdevenen referents”, ha assenyalat en l’obertura la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha conclòs l’acte destacant que els Premis Nacionals de Cultura “són reconeixements necessaris per empoderar la ciutadania i per oferir les eines que la societat necessita per esdevenir realment lliures i, per tant, per impulsar un país i una societat millors, una societat inconformista i amb ganes d’avançar”.

Amb la proclamació i el lliurament, s’inicia l’Any del Premiat 2022, durant el qual es donarà a conèixer la figura i obra dels guardonats a través de diferents activitats arreu del país per tal d’apropar-los a la ciutadania. Entre altres activitats, es produirà de nou un documental d’homenatge que s’emetrà a Televisió de Catalunya, i es continuarà amb l’expositor itinerant a les biblioteques.

Premis Nacionals de Cultura 2022

Núria Guiu Sagarra ha estat guardonada per “la seva proposta de llenguatge artístic i codi propi com a creadora on indaga com a coreògrafa la relació de la dansa amb l’entorn digital, sempre amb una mirada socioantropològica”. El veredicte ressalta que, “a més de la seva excel·lència artística, gaudeix d’una gran projecció nacional i internacional, que ha trobat suport en diverses estructures i festivals d’arreu d’Europa”.

El CoNCA ha distingit el PEN Català “pels seus 100 anys de defensa continuada de la llibertat d’expressió i de la literatura i la llengua catalanes”. El tercer dels centres creats arreu del món a partir de la crida del PEN Club (nascut a Londres el 1921) “és un exemple del valor de la creació, de la solidaritat i de l’intercanvi franc entre literatures i cultures en el nostre temps convuls i una manera de recordar que els conflictes, la censura i la violència sempre poden trobar un espai de pau en les lletres, en les arts”, afegeix.

Jordi Casanovas Güell ha rebut el premi “per la seva proposta de teatre documental amb un component social i polític que li ha permès denunciar aspectes de la nostra societat que de forma habitual no trobem als escenaris”. El jurat destaca que “el seu exercici de desconstrucció relatiu a la societat catalana o a la seva capacitat d’autocomprensió ha trobat també l’aplaudiment en altres llocs del món”, que ha escrit més d’una trentena de textos que s’han representat a diversos països, i que ha estat impulsat projectes de difusió de la dramatúrgia catalana contemporània.

Pel que fa Càntut – Cançons de tradició oral, ha estat guardonat per la “vàlua” d’un projecte que recull i difon el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines, així com per “l’encert en la innovació i la capacitat de projecció d’un aspecte sovint menystingut de la cultura”. El jurat afegeix que Càntut “ha sabut bastir un projecte que té una dimensió patrimonial en la recollida de cançons populars, una dimensió comunicativa per l’organització del festival anual i altres esdeveniments públics, que fomenten espais de trobada i participació, i una dimensió cultural per la producció d’enregistraments que afavoreixen la creació de nous referents”.

Finalment, Rosa Fabregat ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultura “per la seva llarga trajectòria literària i de compromís cultural” des que va començar a escriure als 14 anys. El veredicte ressalta que “ha conreat sobretot la poesia, però també la novel·la i l’assaig, des de llocs innovadors per a la seva generació, com ara la ciència-ficció i el feminisme”. El jurat afegeix la seva trajectòria literària, que combina amb la vocació científica, “és constant i perllongada, sempre atenta a la problemàtica contemporània, sense renunciar a la confrontació entre realitat i la interpretació lírica”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram