La Diputació de Barcelona organitza una quinzena cultural per a persones grans amb problemes de salut mental que comptarà amb la participació de 12 municipis. Amb el nom de CulturaMENT, es tracta d’una experiència pilot que programarà una setantena d’activitats adreçades exclusivament a gent gran amb malalties mentals i els seus familiars i cuidadors.

CulturaMENT es materialitzarà a partir de l’1 de novembre i l’objectiu és donar eines als ajuntaments perquè desenvolupin les seves propostes culturals i les integrin en la seva oferta d’activitats adreçada a les persones grans amb problemes de salut mental.

Els municipis que participen en aquesta fase pilot, són: Berga, Castellterçol, Igualada, Llinars del Vallès, Manresa, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tordera, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

La voluntat és estendre el projecte a altres poblacions en properes edicions.

Programa transversal

Els ajuntaments han rebut de la Diputació de Barcelona el suport i acompanyament necessaris per tal desenvolupar programes o experiències ja existents en el seu municipi, i també s’han dissenyat noves propostes a mida adaptades als col·lectius destinataris.

Els àmbits d’actuació són museus, música, teatre, dansa, arts visuals, circ, biblioteques i cinema, i els professionals implicats són principalment de les regidories de cultura i de serveis socials, el personal dels equipaments, i artistes que desenvolupen programes o activitats en la línia del projecte.

Una de les característiques del programa és la transversalitat, ja que combina els casos en què la cultura ocupa els espais de la salut (CAP, hospitals o residències) i d’altres on són els usuaris de la salut els que interactuen amb els espais culturals (teatres, auditoris, museus, sales d’exposicions o biblioteques).

La iniciativa ha comptat amb 200.000 euros del pressupost de 2021 de l’àrea de cultura de la Diputació, destinats al suport econòmic necessari perquè els ajuntaments puguin dur a terme les activitats proposades.

Origen

El projecte parteix de l’estudi CulturaMENT cultura, gent gran i demència a la demarcació de Barcelona, que ha analitzat la situació de les activitats culturals en el món local relacionades amb la salut mental de les persones grans.

El treball ha permès identificar els ajuntaments més actius per oferir-los participar en una primera etapa del projecte i dissenyar un seguit d’activitats que s’han concentrat en una fase pilot, de la qual extreure conclusions per al desenvolupament i millora en properes edicions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram