L’obra de Kaws al Moco Museum de Barcelona.

El Moco Museum d’Amsterdam s’estrena ara a Barcelona. Lionel i Kim Logchies, els col·leccionistes i promotors de l’espai inaugurat l’any 2016 a la ciutat holandesa, s’han fixat en la capital catalana per establir-hi una nova seu, alineada amb la proposta del primer: art modern i contemporani dirigit a un públic jove no necessàriament interessat pel món de l’art. Són els “first-timers” (els “que s’estrenen”) a què es referia aquest divendres Kim Logchies en declaracions a l’ACN, uns assistents als quals esperen noms actuals com Banksy i Kaws, o l’art digital de teamLab, complementat amb artistes de referència anteriors, des de Basquiat i Warhol fins a Mark Rothko i Jeff Koons. La nova seu del Moco Museum és el Palau Cervelló, al carrer Montcada.

The Modern Contemporary Museum (Moco Museum) fa el salt a Barcelona amb una nova seu força més àmplia que la d’Amsterdam. A les parets d’un Palau Cervelló rehabilitat i adaptat a les necessitats del museu s’hi exhibiran les obres de la col·lecció privada de Lionel i Kim Logchies, amb noms com Banksy, Basquiat, Kaws, Keith Haring, Jeff Koons, Damien Hirst, Tracey Emin, Yayoy Kusakama, Mark Rothko, Andy Warhol, l’Studio Irma i peces del col·lectiu d’art digital teamLab, entre d’altres.

Segons Kim Logchies, si han escollit Barcelona ha estat pel gran nombre de visitants d’aquesta ciutat i del conjunt de l’Estat espanyol que ha rebut el museu d’Amsterdam des de la seva inauguració, i que els animaven a “venir” a la ciutat. Un amic els va posar en alerta sobre la possibilitat d’instal·lar-se en aquest palauet del carrer Montcada, i després de visitar-lo es van decidir, descartant així una primera temptativa d’instal·lar una segona seu a Itàlia.

El “Moco 2”, com l’anomenen internament els seus impulsors, podria no ser el seu últim feu, ja que els col·leccionistes asseguren tenir “molt més art per mostrar” i “històries per explicar”. De moment, però, no hi ha data ni emplaçament d’un possible tercer museu.

Públic jove i no habitual

El nou museu barceloní s’adreça sense complexos al públic jove que potser “encara no estava interessat per l’art” i que probablement s’estrena com a visitant a un museu, però que en canvi sí que coneix Banksy, o Kaws. “Tenim visitants molt joves (a Amsterdam) i volem que surtin del museu amb algun coneixement dels grans artistes que existeixen, que van posar les bases dels artistes contemporanis que ara tenim, més els artistes emergents, els més innovadors”, esbossa la col·leccionista.

Sobre l’encaix d’aquest espai en l’ecosistema de museus de la ciutat, Logchies ho té clar: “Com ho faria en qualsevol altra ciutat, el Moco aportarà ‘primers visitants’ (first-timers) de museus”.

El Moco Museum obre portes a Barcelona amb una primera presentació que situa l’art modern a la planta baixa (Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Harland Miller, Salvador Dalí, Damien Hirst, Keith Haring) i al primer pis del palau noms contemporanis com Kaws, Yayoi Kusama, així com l’art immersiu digital dels japonesos teamLab amb les instal·lacions de Les Fantômes i Studio Irma, i l’espai dedicat al fenomen NFT.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram