La ciutat de Barcelona ha estat escollida seu del Congrés Internacional d’Arxius del Consell Internacional d’Arxius (ICA, per les seves sigles en anglès), que tindrà lloc a l’octubre de 2025. Serà el primer cop que la capital catalana acull aquest esdeveniment que se celebra cada quatre anys.

El Departament de Cultura destaca que l’elecció “és un repte majúscul i a l’hora una gran ocasió de mostrar els valors de l’arxivística i la gestió documental a Catalunya”. També suposa una “oportunitat” per sumar altres professions afins relacionades amb la informació, les humanitats i les ciències socials, afegeix. Així doncs, el Congrés es presenta com una ocasió per a l’aprenentatge i la creació de sinergies amb altres perfils professionals.

Amb el títol Coneixent passats. Creant futurs, el Congrés de 2025 posarà a debat la problemàtica que poden tenir els arxius i els reptes als quals s’enfrontarà la professió. A més, reflexionarà sobre la necessitat que té la humanitat de no oblidar el seu passat per construir un futur millor.

La previsió és que al Congrés Internacional d’Arxius de Barcelona assisteixin més de 3.000 persones d’arreu del món, entre especialistes de l’arxivística, la gestió documental i la gestió de dades. També es preveu l’opció d’assistir en línia per garantir la participació de totes les persones interessades.

Aliança institucional

Durant el 2020, el Departament de Cultura va impulsar la proposta de candidatura perquè Barcelona fos escollida com a seu del Congrés de l’ICA. Per aconseguir-ho, va crear una aliança estratègica amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya. Aquesta aliança institucional tenia l’objectiu de promoure una candidatura de qualitat, innovadora i oberta als nous reptes de l’arxivística i la gestió documental.

L’ICA ha valorat positivament la projecció internacional de Barcelona i Catalunya, a més de la voluntat de promoure una administració eficaç i una preservació que garanteixi l’accés al patrimoni documental universal, destaca la Conselleria. La implicació de professionals dels arxius i la gestió documental de Catalunya, així com de les institucions públiques encarregades del seu funcionament al llarg dels anys ha estat “cabdal” perquè el Congrés se celebri a Barcelona, afegeix.

Creat el 1948 sota la tutela de la UNESCO, el Consell Internacional d’Arxius és l’organisme internacional que té com a objectiu garantir una gestió documental eficaç, preservar i posar a disposició el patrimoni arxivístic mundial mitjançant els arxius i professionals de tot el món. L’ICA promou cada quatre anys la celebració d’un congrés mundial per reunir professionals del sector i debatre sobre les inquietuds i els projectes dels arxius a escala mundial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram