El Tribunal Suprem ha condemnat l’Estat espanyol a pagar 57 milions d’euros a diverses entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual –entre les quals SGAE, AGEDI i AIE– per compensar els gairebé tres anys d’“absència de regulació concreta” després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea desautoritzés el sistema de compensació equitativa per còpia privada de les obres d’autors i creadors, que carregava la despesa als Pressupostos Generals de l’Estat.

Així doncs, el TS ha donat la raó a les entitats de gestió, que van reclamar que es declarés la responsabilitat patrimonial de l’Estat legislador per l’absència de la compensació equitativa dels drets d’autor des de l’anul·lació de l’anterior sistema a l’aprovació del nou. En primera instància ho havien reclamat al Consell de Ministres, que va desestimar la petició per silenci administratiu.

El Suprem ha calculat la compensació en 20 milions d’euros per al 2015; 22,5 milions per al 2016, i 14,5 milions per als set primers mesos de 2017. També fixa els percentatges de distribució entre les tres modalitats de reproducció: el 25% per a la reproducció de llibres i publicacions assimilades; el 30% per a fonogrames, i el 45% per a videogrames.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram