Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, recull el guardó (foto: Juan Miguel Morales).

La revista Sàpiens ha guanyat la vuitena edició del Premi Martí Gasull i Roig, atorgat per Plataforma per la Llengua en reconeixement a l’exemplaritat a la tasca de defensa i promoció de la llengua catalana.

En els seus prop de 20 anys de vida, Sàpiens ha intentat contribuir a normalitzar el català al quiosc, va ressaltar la seva directora, Clàudia Pujol, en l’acte de lliurament del guardó, celebrat dilluns al vespre al Teatre Poliorama de Barcelona.

En la seva intervenció, Pujol va definir la revista com una eina “per bastir el relat històric que tot país ha de tenir” i per “acostar la història del país al gran públic, amb un llenguatge planer i alhora amb rigor”.

Sàpiens ha estat premiada per votació popular amb la participació de 4.707 persones. Les altres finalistes eren la companyia de telecomunicacions Parlem i el centre de producció i exhibició teatral Companyia Teatre Micalet. La dotació del guardó és de 3.000 euros.

Enguany l’escriptor Josep Vallverdú ha estat distingit amb el Premi Especial del Jurat en reconeixement de la seva “aportació exemplar al conjunt de la llengua catalana”. Vallverdú no va poder asistir presencialment a la gala, durant la qual es va projectar un vídeo del lliurament celebrat uns dies abans a Balaguer, on viu l’escriptor.

Secretaria lingüística i més audiovisual

Durant la vetllada, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va demanar a ERC, Junts per Catalunya i CUP que, en cas de formar govern, compleixin els compromisos lingüístics adquirits abans de les eleccions a proposta de l’entitat. La primera mesura que caldria aplicar, va apuntar, és la creació de la Secretaria de Política Lingüística, que hauria de dependre d’una conselleria troncal, com ara Presidència o Vicepresidència, perquè pogués incidir en el conjunt de l’Executiu.

A més, Escuder va reclamar que aquesta Secretaria rebi una dotació del 0,5% del pressupost de la Generalitat: “Quin país que estima la seva llengua no destinaria el 0,5% del seu pressupost a defensar-la i promoure-la?”, va preguntar davant de les autoritats assistents, entre les quals el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

L’eix temàtic de la gala va ser la campanya Més audiovisual en català que va impulsar al gener la Plataforma per la Llengua juntament amb l’Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya.

En la seva intervenció, Aragonès va dir que aquest sector ha de ser un dels eixos principals de la legislatura: “La política cultural i lingüística dels pròxims anys ha de basar-se en el desenvolupament del sector audiovisual. Tenim el talent, la capacitat i el públic per fer-ho i hi hem de posar les eines”, va assenyalar.

Per la seva part, Borràs va carregar contra l’Estat espanyol per les conseqüències negatives que té el dèficit fiscal per a la llengua i la cultura catalanes: “Com que l’Estat actua com a plataforma contra la llengua, sort tenim de la Plataforma per la Llengua”, va dir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram