El Jutjat número 12 de Palma ha arxivat la querella de quatre sindicats policials contra l’il·lustrador Toni Galmés pel còmic On és l’Estel·la?, pels suposats delictes d’injúries i calúmnies. La sentència no ho entén així i considera que el contingut de l’obra està protegit pel dret a la llibertat d’expressió. Per argumentar-ho, s’empara en la doctrina al respecte dictada pel Tribunal Europeu dels Drets Humans.

L’editorial Comanegra ha mostrat la seva satisfacció per l’autor, que “ha patit una pressió enorme durant tot aquest temps”, i també perquè s’hagin desestimat per segona vegada les denúncies de la Policia espanyola contra el seu llibre. “Hi haurà més Estel·la, hi haurà més sàtira, i continuarà havent-hi llibertat de publicació”, ha celebrat.

S’arxiva així la causa del jutjat número 12 de Palma contra l’il·lustrador d’’On és l’Estel·la?’, Toni Galmés, per injúries, que va portar al director de Comanegra, Joan Sala, i l’editor Jordi Puig a declarar al novembre de l’any passat a Barcelona. Sala va manifestar a l’ACN que “tot això és un despropòsit” perquè tothom “hauria de tenir clar que existeix, sobretot quan es parla de ficció i ironia, la llibertat d’expressió i de publicació i que està per sobre de tot”.

On és l’Estel·la? es va publicar la tardor de 2018 com una obra per a majors de 18 anys en la qual la protagonista apareix com un “testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d’autodeterminació”, entre les quals, les “grans manifestacions de la Diada, l’escorcoll d’impremtes, el 20-S, l’1 d’octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brussel·les”, segons Comanegra.

El juny de 2019, quatre dels cinc sindicats amb representació a les Baleares –SUP, CEP, SPP i UFP– van denunciar l’obra davant la Fiscalia. Segons ells, el còmic “envileix” la imatge i la tasca de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, “en especial” el de la Policia. A més d’exigir públicament disculpes, reclamaven que es retiressin i eliminessin els exemplars existents d’On és l’Estel·la i que es prohibís la seva publicació i distribució al públic, així com la realització de noves edicions.

L’il·lustrador Toni Galmés va declarar a Palma el gener de 2020, mentre que Joan Sala i l’editor Jordi Puig ho van fer per videoconferència des de Barcelona al novembre. Durant tot el procés judicial han defensat el treball, al·legant que és un còmic satíric dirigit a un públic adult, i que està emparat pel dret a la llibertat d’expressió.

Una altra causa arxivada

Aquesta no és l’única causa que es va presentar contra el llibre. El sindicat unificat de la Policia Nacional, Jupol, va presentar una querella per injúries, calúmnies i incitació a l’odi contra Comanegra, Toni Galmés i el Govern de les Illes (per una subvenció de 1.000 euros a atorgada per l’Institut d’Estudis Baleràrics).

L’editorial va presentar un recurs al·legant que si volien denunciar Comanegra, calia fer-ho en un jutjat de Barcelona, on hi ha la seva seu fiscal. El recurs va ser acceptat i el Jutjat número 15 de Palma va arxivar el procediment.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram