La Plataforma per la Llengua, l’Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya han presentat un decàleg amb mesures concretes per normalitzar i enfortir la producció audiovisual en català. Les tres entitats exigeixen als partits polítics que incorporin les deu mesures als seus programes perquè el proper Govern reverteixi la situació de precarietat que viu el sector.

El decàleg reclama, entre d’altres, la creació d’un parc tecnològic audiovisual, l’augment del finançament per als mitjans públics, l’obertura d’un canal juvenil multiplataforma, la recuperació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, i la millora de les lleis que protegeixen l’audiovisual.

Les entitats signants destaquen que l’audiovisual ha estat ”abandonat” pels poders públics durant els darrers deu anys tot i ser un sector “estratègic i essencial” per al país, a més d’un instrument de normalització lingüística i de cohesió social, especialment entre la població jove.

Davant de la delicada situació que travessa el sector, la Plataforma, l’Acadèmia i el Clúster han posat en marxa una campanya reivindicativa i de sensibilització sectorial i social, amb la qual pretenen que partits i agents polítics assumeixin amb urgència les deu mesures per tal de situar la indústria audiovisual “al lloc que li correspon”.

A més de les tres entitats impulsores, també s’han adherit a les reivindicacions del decàleg entitats com Catalunya Film Festivals, GAC – Guionistes Associats de Catalunya, PAC – Productors Audiovisuals de Catalunya, PROA – Productors Audiovisuals Associats o l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.

Decàleg de mesures per a l’audiovisual a Catalunya

  • Augmentar, de manera immediata, el finançament públic del sector audiovisual a 60 € per ciutadà l’any.
  • Atreure noves plataformes digitals a Catalunya i crear un gran nucli audiovisual català amb platós i parc tecnològic.
  • Recuperar el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
  • Garantir el doblatge i la subtitulació al català de sèries i pel·lícules a totes les plataformes.
  • Obertura d’un canal juvenil i inversió de recursos de la CCMA en continguts per a infants, adolescents i joves.
  • Revisar la Llei de la CCMA i el seu llibre d’estil per reforçar la normalització de la llengua pròpia.
  • Crear un òrgan de coordinació de l’audiovisual i mitjans de comunicació, amb representació dels territoris català, valencià i balear.
  • Acordar la transposició de la directiva europea de l’audiovisual, perquè doni marge competencial a la Generalitat.
  • Donar compliment immediat a la Llei 20/2010 del cinema de Catalunya.
  • Actualitzar la legislació de l’audiovisual i del cinema amb una nova llei.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram