El Jutjat de Primera Instància i Instrucció d’Osca ha tornat a rebutjar l’execució provisional de la sentència que ordena el trasllat a l’Aragó de les pintures murals del Monestir de Sixena que hi ha al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

D’aquesta manera es desestima la petició realitzada el 7 d’octubre per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena arran de la confirmació per part de l’Audiència Provincial d’Osca de la sentència que ordena traslladar els frescos.

Com ja va fer el gener de 2018, la jutgessa argumenta la resolució per “l’estat de fragilitat” de les pintures, que les fa “especialment vulnerables” a un procés de desmuntatge, transport i muntatge posterior, i resta a l’espera d’una sentència ferma del Tribunal Suprem.

L’advocat de l’Ajuntament, Jorge Español, ha anunciat que interposaran un recurs d’empara al Tribunal Constitucional perquè consideren que “s’està dilatant” fins a 12 anys l’execució d’una sentència de 2014. En aquest sentit, lamenta que la magistrada no hagi tingut en compte la sentència de l’Audiència d’Osca que confirmava el trasllat dels murals, així com que aquesta reiterada desestimació de l’execució provisional servirà de “munició” al Govern i el MNAC per als recursos que presentaran al Suprem.

En una entrevista a l’ACN prèvia a la resolució, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha manifestat el “temor” a una execució provisional de la sentència. En aquest sentit, ha instat a conèixer a fons l’estat d’extrema debilitat dels frescos i preguntar-se si es poden treure i posar-los a un altre lloc. Per això, Ponsa ha demanat que “no s’escoltin els representants polítics o d’institucions, sinó als tècnics i directors dels museus, i als especialistes, que tots s’expressen en la mateixa direcció”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram