El nombre de préstecs virtuals a les biblioteques públiques de Catalunya es va incrementar un 336% durant el confinament per la pandèmia del coronavirus; és a dir, quatre vegades més. Així ho indiquen les dades de l’estudi Els efectes de la Covid-19 en els serveis virtuals de les biblioteques de Catalunya que estan elaborant conjuntament la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

Segons el treball, el nombre d’usuaris de la biblioteca digital eBiblio Catalunya es va triplicar durant el confinament fins a les 52.756 persones. L’element més ben valorat és la comoditat d’accés al servei, mentre que la qualitat i la varietat del fons disponible (amb més de 15.000 títols entre llibres, revistes, diaris i pel·lícules) són els principals motius d’aquest augment, segons els usuaris.

Analitzant els registres dels serveis bibliotecaris, els autors de l’estudi han constatat que s’han duplicat els usuaris que ja eren actius en el préstec abans del confinament, i fins i tot van superar el nombre de préstecs totals (presencials i digitals) durant el període de preconfinament.

El treball en elaboració també indica que, en una hipotètica situació de post-Covid-19, només un 7% dels usuaris deixaria d’anar a la biblioteca, principalment per por al contagi. Per altra banda, el 83% dels usuaris del servei d’eBiblioCat l’utilitzaria igual o més que abans del confinament. Això, segons els autors, referma que l’escenari més immediat apunta a una convivència dels serveis de préstec digital i presencial.

L’estudi, que està previst que estigui acabat a la tardor, es complementa amb una enquesta a 10.000 persones elaborada durant el juny. Els usuaris enquestats han valorat amb un 8,1 sobre 10 el servei de préstec digital eBiblioCat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram