Els Premis Crítica Serra d’Or han donat a conèixer els guanyadors de la 54a edició, per primer cop sense un acte públic a causa de la crisi del coronavirus.

Enguany, en la categoria de Literatura i assaig s’ha premiat Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine, com a millor novel·la; Ictiosaure, de Dolors Miquel, en poesia; El país dels cecs, de Víctor García Tur, en narrativa, i Paisatge amb figures, d’Àlex Susanna, en dietari. A més, Arnau Barios ha estat guardonat amb el premi de traducció per Eugeni Oneguin d’Aleksandr Puixkin.

En l’apartat de Recerca, els Premis de la Crítica Serra d’Or 2020 han distingit Corre, democràcia, corre. Manifestacions i repressió policial a la Catalunya de la Transició (1975-1980), de David Ballester i Manuel Vicente (en l’àmbit d’humanitats); 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona, de Santiago Álvarez i Claudi Mans (ciències), i Language Attitudes, National Identity and Migration in Catalonia: ‘What the Women Have to Say’, de Mandie Iveson (catalanística).

Pel que fa a la categoria de Teatre, enguany s’ha premiat l’obra Dinamarca, de Josep Lluís i Rodolf Sirera (al text de teatre català); Stabat Mater, dirigida per Magda Puyo (espectacle teatral), i la companyia La Calòrica pels seus 10 anys de trajectòria (aportació més interessant).

Finalment, en la modalitat de Literatura infantil i juvenil s’ha distingit Plous o fas sol?, amb text de Mireia Vidal i il·lustració d’Anna Font (infantil); la trilogia La llum d’Artús, de Raimon Portell (juvenil), i Jo i el món: una història infogràfica, de Mireia Trius i Joana Casals (coneixements).

Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2019 segons els respectius jurats, i sense que es presentessin a concurs. Els guardons no tenen dotació econòmica i consisteixen bàsicament en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or de solapa, que representa la distinció.

La crisi del coronavirus ha obligat a la direcció de la revista a suspendre l’acte de lliurament de la 54a edició. Publicacions de l’Abadia de Montserrat assegura que, un cop es torni a la normalitat, s’estudiarà com i quan es lliuraran els guardons.

El jurat dels Premis Crítica Serra d’Or 2020 de Literatura i assaig estava format per Borja Bagunyà, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal i Pere Antoni Pons; el de Recerca per Jaume Aulet, Jordi Casassas, Joandomènec Ros i Francesc Vilanova; el de Teatre per Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Marta Monedero, Juan Carlos Olivares i Anna Pérez Pagès, i el de Literatura infantil i juvenil per Mònica Baró, Pep Brocal, Joan Bustos, Teresa Mañà i Núria Ventura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram