Monestir de Sixena.

L’Ajuntament de Vilanova de Sixena demana fins a onze mesos de presó, 162.000 euros de multa i dos anys i nou mesos d’inhabilitació de càrrec públic per a l’exconseller de Cultura, Santi Vila, segons indica en l’escrit d’acusació relacionat amb el conflicte de les obres d’art sacre presentat al Jutjat d’Instrucció número 3 d’Osca. A més, sol·licita una multa de 66.000 euros i dos anys d’inhabilitació per al seu successor en el càrrec, Lluís Puig.

El consistori acusa Vila de desobediència i prevaricació per no haver lliurat a l’Aragó les 44 peces del Monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida. En el cas de Puig, l’acusació només és de desobediència.

Segons recull l’escrit d’acusació, la “desobediència” de Santi Vila va ser “intensa i agreujada”, ja que no només va ser “passiva”, deixant “d’atendre i complir els mandats judicials”, sinó que va ser “preponderantment activa” i va intentar “obstaculitzar i posar traves” al compliment de la sentència del Jutjat número 1 d’Osca que dictava l’entrega de les peces. L’escrit recorda que, el 12 de desembre del 2017, es va haver de complir la sentència “de forma forçosa” amb “l’auxili” de la Guàrdia Civil, i considera que el Consorci del Museu de Lleida va “actuar a la desesperada” per intentar paralitzar “l’entrega de les obres” mitjançant una petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que es va rebutjar.

En concepte de responsabilitat civil, el consistori oscenc reclama que els dos exconsellers paguin “de forma solidària” les despeses produïdes al Govern d’Aragó per “rescatar, embalar i transportar” les peces des del Museu de Lleida fins al Monestir de Sixena.

El passat mes de febrer, l’Audiència d’Osca va resoldre que l’Ajuntament de Vilanova de Sixena podia actuar com a acusació en la causa penal contra Santi Vila i Lluís Puig, en considerar que n’és un perjudicat directe, ja que “és part en l’execució judicial en què presumptament es va cometre la desobediència”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram